Eerste actie op het terrein

ir. Steven Nachtergaele

Ter ere van het vijfjarig regentschap van Koning Filip mocht het Koninklijk Instituut der Eliten van de Arbeid – als één van twintig door het hof uitverkoren organisaties – op de Belgische nationale feestdag een stand voorzien in het Warandepark.
Als vervolg op het eerder georganiseerde en succesvolle event Jongerenplein – waar de Koning het KIEA vereerde met een deelname aan een rondetafelgesprek met jonge Laureaten van de Arbeid en een plenaire sessie – was het doel van deze stand duidelijk: kinderen en jongvolwassenen op speelse wijze enthousiasmeren om na te denken waar ze naar toe willen met hun (professionele) leven.
Hiervoor konden de jongsten een postkaart – geadresseerd aan de Koning – voorzien van een leuke tekening of bericht rond het thema “Later word ik …”. Tevens waren er puzzels voorhanden om de werking van het KIEA spelenderwijs in de verf te zetten.
Jongvolwassenen kregen de kans om in dialoog te gaan met jonge Laureaten van de Arbeid, mensen van Young Talent in Action en vertegenwoordigers van het Koninklijk Instituut. Geen enkele vraag was teveel voor deze groep van enthousiaste, gepassioneerde vrijwilligers.
Afsluiten kon met een blijvende herinnering in de photo booth en door te registreren voor de wedstrijd waarmee heel interessante prijzen te winnen vielen (stripverhalen omtrent beroepskeuzes, werf- en bedrijfsbezoeken en zoveel meer).
Kortom, een fantastische dag voor zowel bezoeker als vrijwilliger!

ir. Steven Nachtergaele
Laureaat van de Arbeid – Beroepen en vakgebieden van de ingenieur: Master of science

Goed nieuws: Jongerenplein krijgt vaste vorm.

Op 18 juni laatstleden zaten bijna alle Belgen voor hun televisietoestel gekluisterd. De Rode Duivels gingen hun WK aanvatten; het begin van een mooi verhaal waarvan we ondertussen de ongelofelijke afloop kennen. Het team van de jonge Laureaten van de Arbeid, dat Jongerenplein samen met het KIEA voorbereid had, was ook aan het supporteren. Ze waren uitgenodigd voor de vergadering die bedoeld was om dit evenement op te volgen (op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip als de wedstrijd). Ze stonden dus voor een dilemma! Om iedereen tevreden te stellen, had het secretariaat deze wedstrijd via streaming geprojecteerd, waardoor alle aanwezigen toch konden supporteren terwijl ze voor de voortzetting van het avontuur ‘Jongerenplein’ konden zorgen. Na het laatste fluitsignaal werd de agenda aangesneden. Op het programma: de evaluatie van de ontmoetingsdag van 28 februari en – vooral – van de toekomstperspectieven.
We hebben vastgesteld dat het enthousiasme nog steeds aanwezig is; het werd nog versterkt door de uitnodiging om deel te nemen aan Dorp vijf jaar Koningschap van Z.M. Koning Filip in het Warandepark op 21 juli. De werklijnen die we geïdentificeerd hadden, werden bevestigd: Youth4Action, You and Us for Youth en Intergeneration Action Plan gaan vaste vorm aannemen. Dat is goed nieuws! De jonge Laureaten bekommeren zich reeds over de manier waarop ze andere jongeren bij het proces kunnen
betrekken.
De samenwerking met de ambassadeurs van Young Talent in Action wordt ook concreet. In de komende weken zou ze geformaliseerd moeten worden door de ondertekening van een overeenkomst. En uiteraard blijft het College van de Eredekens van de Arbeid niet achterwege. De ontmoetingsdag van de Eredekens van de Arbeid staat helemaal open voor de Laureaten van de Arbeid en betrekt de jongeren bij de voorbereiding van de academische zitting. In elk nummer van deze nieuwsbrief worden de jongeren aan het woord gelaten; dit zal ongetwijfeld voor een nieuwe wind zorgen! Overigens hebben verscheidene Eredekens van de Arbeid positief gereageerd op de oproep die aan het begin van de zomer gelanceerd werd. Ze hebben zich ingezet om de deelnemers aan onze actie in het Warandepark cadeaus te kunnen schenken. Ze worden hier hartelijk voor bedankt. In een volgend artikel komen we hier nog op terug.

De Nationale Ontmoetingsdag vindt morgen plaats!

Hal Dit jaar staat het westen van de provincie Vlaams-Brabant in de kijker; deze regio beschikt over vele toeristische en economische troeven. Vrijdag vertrekken we samen vanuit het Martin’s Red hotel, aan het trainingscomplex van het Belgian Football Center in Tubeke, voor een rondleiding in de onderneming Colruyt te Halle, een economisch pareltje van ons land. Dit familiebedrijf is uitgegroeid tot een groep ondernemingen die iets meer dan 29.000 medewerkers telt. Vandaag de dag richt deze groep zich tot klein- en groothandelaars, produceert hij hernieuwbare energie en bezit tal van aandelen in kledingwinkelketens en offshore windmolenparken. Vervolgens trekken we richting Gaasbeek om er het prachtige neoromantische kasteel met een woelige geschiedenis te gaan bezoeken. Bij onze terugkomst zal ons diner klaarstaan in het Martin’s Red hotel.
’s Anderendaags treffen we elkaar in het auditorium van het Heilig-
Hartcollege voor onze academische zitting. Na het welkomstwoord van de
Burgemeester van Halle zal de heer Jef Colruyt, CEO van de Colruyt Groep,
de zitting openen met een toespraak over duurzaam ondernemen, een visie
op het ondernemerschap waarvoor hij zich hard inzet en die hem na aan het hart ligt. Na hem staan nog andere belangrijke sprekers op het programma zoals de heer Fons Leroy, Afgevaardigd Bestuurder van VDAB, mevrouw
Marie-Hélène Ska, Secretaris-generaal van ACV, en de heer Rudi De Leeuw,
Voorzitter van het Europees Verbond van Vakverenigingen. Na de lunch volgt een bezoek aan de Sint-Martinusbasiliek, die onlangs
gerestaureerd werd, of aan de Brouwerij Boon, die gekend is voor haar
bieren ‘Kriek’ en ‘Geuze’. Dit jaar staat onze ontmoeting vooral in het teken van de Laureaten van de Arbeid van de provincie en in het bijzonder van de jonge Laureaten van de Arbeid die zich voor het initiatief Jongerenplein van het KIEA ingezet hebben. We bieden hen de kans om onze hoofdspreker vragen over hun bekommernissen te stellen.
We kijken er alvast naar uit u er te ontmoeten! 

Een droom werd werkelijkheid

Een droom werd werkelijkheid. Op 28 februari laatstleden ging een langverwachte droom in vervulling. Het KIEA  lanceerde het Jongerenplein. We kunnen het niet genoeg herhalen maar de jongeren zijn onze toekomst.

Read the rest of this entry »

Jongerenplein, samen met de sociale partners bedacht

Zoals Philippe Pirson in zijn slottoespraak van het evenement benadrukte, heeft het KIEA nauw met de sociale partners kunnen samenwerken om dit evenement te bedenken en te organiseren.

Read the rest of this entry »

28ste Nationale ontmoetingsdag: 5 & 6 oktober 2018 in Halle

Voor deze ontmoetingsdag trekken we naar Martin’s Red op de site van de Koninklijke Belgische Voetbond in Tubize. Jos Leyssens en zijn werkgroep zijn intens met de voorbereiding van deze ontmoetingsdagen bezig. Read the rest of this entry »

Getuigenis Jacob Bossaer

Starend op de witte vlakte. Adembenemend die simpliciteit van de natuur, maar zo verraderlijk meedogenloos als een juweel dat je begeestert en je in zijn macht houdt en uiteindelijk tenietdoet, opzwelgt en je laat vergeten in de kern van zijn schoonheid.

Read the rest of this entry »

Jongerenplein, het KIEA past een inclusieve methodologie toe

Het “Jongerenplein” is een evenement van, voor en door de jongeren. Een honderdtal jonge Cadetten en Laureaten van de Arbeid werden hiervoor gecontacteerd. Tot slot werden 18 jongeren weerhouden uit verschillende beroepssectoren en komende uit de 4 windstreken van ons land. Zij bereiden dit evenement voor onder de deskundige leiding van Luc De Moor, Group Managing Director Educam.

Read the rest of this entry »

“Giving back” een deel van onze maatschappelijke rol.

We leven in een tijd van diepgaande verandering en ontwrichting en zijn op een markeerpunt gekomen waar de wereld die we kennen eindigt en een (nieuwe) toekomst, via ons allen, manifest wil worden.

Read the rest of this entry »

Een diamanten jubileumboek

door Jef Gabriels

“The making of”… of hoe zo’n jubileumbrochure tot stand komt…

Read the rest of this entry »